nieuws

Evofenedex: ‘Moderniseer bevoorrading van winkels’

Distributie 779

De meer dan 1.500 verschillende regels voor stedelijke distributie staan een slimme, schone en snelle bevoorrading in de weg. Dit stelt Evofenedex. De verladersorganisatie roept alle politieke partijen in de grote steden op om samen aan een ‘moderne bevoorrading te werken’ en breekt een lans voor één digitaal, nationaal loket waar ondernemers de toegang tot de binnenstad kunnen regelen.

Evofenedex: ‘Moderniseer bevoorrading van winkels’

Evofenedex noemt dit een keiharde voorwaarde voor een emissieloze stadsdistributie in 2025. Namens 15.000 aangesloten handels- en productiebedrijven maakt de vereniging slimmere, schonere en snellere binnensteden inzet van de gemeenteraadsverkiezingen maart volgend jaar. Vooruitlopend op de verkiezingen schrijft de vereniging negentien grote gemeenten aan om dit thema onder de aandacht te krijgen. Het zijn de gemeentes Groningen, Amsterdam, Haarlem, Hilversum, Amersfoort, Utrecht, Leiden, Den Haag, Delft, Rotterdam, Breda, Den Bosch, Nijmegen, Arnhem, Tilburg, Eindhoven, Helmond, Venlo en Maastricht.

Kosten verspillen aan verplichte registratie

Steeds meer gemeenten handhaven volgens de verladersorganisatie vervoersstromen door middel van cameratoezicht. Dat zorgt ervoor dat alle vracht- of bestelauto’s die gedurende het jaar in de binnenstad moeten zijn, geregistreerd moeten zijn. “Hier wil je als ondernemer geen tijd en kosten aan verspillen”, stelt de verladersorganisatie afgelopen vrijdag.

Evofenedex: ‘Venstertijden niet transparant’

Daarom pleit Evofenedex voor meer duidelijkheid over alle regels en procedures. Nu zijn volgens de organisatie de verschillende toegangsregels en ontheffingsmogelijkheden voor milieuzones, voertuigbeperkingen en venstertijden niet transparant en moeilijk vindbaar. Ondernemers als supermarkten, drogisterijen, hoveniers of bouwbedrijven maken zich zorgen over de toename aan regelgeving en verplichtingen.

Handreiking Stedelijk Goederenvervoer

Om de beleidsmakers op weg te helpen, hebben gemeenten en belangenorganisaties binnen de transport en logistiek – waaronder Evofenedex – eind juni de Handreiking Stedelijk Goederenvervoer aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu aangeboden. Deze handreiking moet gemeenten helpen om de volgende doelen te bereiken: Schonere lucht, lagere klimaatbelasting en emissievrij in 2025, een bereikbare stad, door het beter benutten van infrastructuur, verkeersveilige, leefbare en economisch vitale binnenstad en ruimte voor bewoners, bezoekers en ondernemers. In de handreiking roept de logistieke sector op tot meer investeringszekerheid en dat kan alleen als er eenduidig langetermijnbeleid wordt gemaakt door overheden.

Actielijst voor meer uniforme regels

Overigens is het niet voor het eerst dat het bedrijfsleven bij gemeentelijke overheden zijn beklag doet over de problemen rondom de grote hoeveelheid aan regels bij stedelijk distributie. Begin dit jaar overhandigden vijf brancheorganisaties een actielijst aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarin gepleit wordt voor meer uniforme regels bij het bevoorraden van binnensteden.

Reageer op dit artikel