nieuws

CBS: Koeriersbedrijven boeken recordomzet

Distributie 498

Koeriers hebben in het eerste kwartaal van 2017 rond de 12,5 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo’n hoog groeipercentage hebben zij in de afgelopen tien jaar niet gehaald. Koeriersbedrijven profiteren volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek volop van de groeiende internetverkopen.

CBS: Koeriersbedrijven boeken recordomzet

Koeriers hebben in het eerste kwartaal van 2017 rond de 12,5 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo’n hoog groeipercentage hebben zij in de afgelopen tien jaar niet gehaald. Koeriersbedrijven profiteren volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek volop van de groeiende internetverkopen.

Omzetstijging vergelijkbaar met begin 2007

De laatste keer dat de pakketbezorgers volgens het CBS een vergelijkbaar kwartaal meemaakten was begin 2008, toen de omzet met 11,8 procent steeg. De cijfers bevestigen wat al in jaren zichtbaar is bij het grootste bezorgbedrijf van Nederland, PostNL. De omzet van de pakketdivisie van het postbedrijf steeg met 8 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

CBS: 6.600 koeriersbedrijven in Nederland

De groei komt vooral doordat Nederlanders meer online winkelen. De omzet uit internetverkopen is in vier jaar met zo’n 70 procent gegroeid, meldt CBS woensdag. Volgens de statistici zijn er ook steeds meer koeriersbedrijven in Nederland: 6.600, 55 procent meer dan in 2008. Die stijging wordt echter voor een deel veroorzaakt doordat grote pakketbezorgers zijn gaan werken met zzp-bezorgers. Dit blijkt uit het feit dat van de 6.600 koeriersbedrijven er 5.300 slechts één persoon op de loonlijst hebben staan. Een optelsommetje leert volgens het CBS dat het aantal Nederlandse koeriersbedrijven met meerdere werknemers sinds 2008 met circa 30 procent gestegen tot bijna 1.300.

 

Reageer op dit artikel