nieuws

Verladers vrezen douane rompslomp na brexit

Distributie 2079

Nederlandse ondernemers die zakendoen in Groot-Brittannië, zijn bezorgd over nieuwe douaneregels- en procedures als gevolg van de brexitonderhandelingen, die maandag formeel beginnen. Dat blijkt uit een rondgang van brancheorganisatie Evofenedex onder haar leden.

Verladers vrezen douane rompslomp na brexit

De kans is groot dat Groot-Brittannië met het vertrek uit de Europese Unie ook de douane-unie zal moeten verlaten. “Nieuwe regels en procedures kunnen leiden tot wachttijden aan de grens, hogere kosten en extra administratieve lasten”, waarschuwt Evofenedex, samenvoeging van EVO en Fenedex. 

 

Brexit: verschillende douanescenario’s en gevolgen

 

De belangenbehartiger van exportbedrijven peilde in februari ook al in welke mate het brexitspook het Nederlandse bedrijfsleven treft. Daaruit bleek dat een kwart van de ondernemers toen al hinder ondervond. Veel Britse handelspartners stellen beslissingen uit omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn.

 

Brexit raakt logistiek agro en food
5 douanevalkuilen voor logistieke dienstverleners

 

Nederlandse bedrijven voeren jaarlijks voor 38 miljard euro aan goederen uit naar het Verenigd Koninkrijk. Daar staat een importwaarde van 21 miljard euro tegenover. Het land is daarmee de derde handelspartner van ons land en volgens Evofenedex goed voor 300.000 banen. Daarom is het hard nodig dat er goede afspraken komen om een eenvoudige handel tussen beide landen te waarborgen, aldus de brancheorganisatie.

 

Reageer op dit artikel