nieuws

Urban Arrow lanceert elektrische bakfiets op drie wielen

Distributie 1732

Bakfietsbouwer Urban Arrow komt met nieuw model de Tender, een elektrisch aangedreven driewiel bakfiets met een laadvermogen van maximaal 1.500 liter. De bakfiets, verkrijgbaar in verschillende afmetingen, is vooral geschikt voor postbedrijven, koeriers en boodschappenbezorgdiensten.

Urban Arrow lanceert elektrische bakfiets op drie wielen

Dankzij de krachtige elektrische trapondersteuning rijdt de fiets volgens Urban Arrow zeer licht, ook met zware lading. De fiets, die donderdag tijdens het Topsector Logistiek Jaarcongres in Aalsmeer werd gelanceerd, mag zowel op de weg als op het fietspad rijden en is zo ontworpen dat verkeerspaaltjes geen obstakel vormen.

Groen alternatief bestelauto

De bakfiets stoot bovendien geen fijnstof uit en rijdt nagenoeg geluidloos, goed voor het milieu en het imago van de eigenaar. Met deze nieuwe bakfiets speelt het Amsterdamse Urban Arrow volgens eigen zeggen in op de groeiende vraag naar zero emission voertuigen en biedt het een groen alternatief voor de bestelauto en –bus.

Bestelauto past niet in beeld stad

Ook Walther Ploos van Amstel, lector Citylogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam, vindt deze fiets een uitstekend alternatief voor bestelauto’s en -busjes. “We zien in de stedelijke distributie steeds kleinere zendingen en steeds meer just-in-time leveringen, hetgeen leidt tot heel veel meer bezorgverkeer. Vorig jaar zijn er in Nederland 25 procent meer bestelbusjes verkocht. Mensen houden van de stad, ze willen er wonen, willen genieten, willen bezoeken. Daar past eigenlijk dat beeld van de bestelbus niet in.” Volgens Van Amstel blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam dat zeker een derde van alle zendingen, de bestelbussen vervangen zouden kunnen worden door elektrisch aangedreven vrachtfietsen.

Albert Heijn gebruikt de bakfiets ook

Naast de Tender 1.500 heeft Urban Arrow de afgelopen maanden, in samenwerking met Albert Heijn, de Tender 3000 ontwikkeld en uitvoerig getest in Amsterdam. Deze bakfiets kan maar liefst 30 boodschappenkratten vervoeren.

Vrachtauto onder de bakfietsen

Volgens Urban Arrow-oprichter Jorrit Kreek is de Tender de vrachtauto onder de bakfietsen. “Zonder zweetdruppels vervoer je er honderden kilo’s aan bijvoorbeeld post of boodschappen mee, zonder dat je het verkeer stremt of de lucht vervuilt.”

Eerste bakfiets op drie wielen

De combinatie van fietstechniek op het achterframe en autotechniek op het voorframe is uniek. Kreek: “Een ontwikkeling waarin we voorop lopen. Het is onze grootste bakfiets en de eerste op drie wielen.”

Reageer op dit artikel