nieuws

Vos voegt LNG-trucks toe aan internationale vloot

Distributie 1219

Logistiek dienstverlener Vos Logistics voegt vijf nieuwe low deck LNG trucks toe aan zijn internationale vloot. Het besluit volgt na een test van 18 maanden waaruit bleek dat de CO2-emissie van deze trucks 15 procent lager is dan die van een diesel vrachtwagen.

Vos voegt LNG-trucks toe aan internationale vloot

In 2015 introduceerde Vos Logistics al LNG trucks in het internationaal mega trailer transport. Doel hiervan was het realiseren van een reductie van CO2-emissie. Voor deze test voorzag vrachtwagenfabrikant Iveco vijf LNG low deck-prototypes van dubbele brandstoftanks waardoor een actieradius mogelijk was tot 1.000 kilometer.

Vos: ‘Meer LNG-trucks inzetten’

Op basis van de positieve resultaten heeft Vos Logistics besloten om meer LNG trucks aan haar internationale vloot toe te voegen. In het eerste kwartaal van dit jaar worden vijf nieuwe low deck-LNG trucks aangeschaft. Verdere uitbreidingen zijn in voorbereiding, meldt de logistiek dienstverlener dinsdag.

Prijsniveau is stabieler

LNG vermindert – zo bleek uit de test bij Vos- de CO2-emissie tot 15 procent in vergelijking met dieseltrucks. De kosten voor aanschaf voor en onderhoud van LNG trucks zijn hoger dan voor dieseltrucks, stelt Vos vast. Daarentegen zijn de brandstofkosten per kilometer lager. Daarom is het essentieel om voor een concurrerend prijsniveau een hoge kilometerproductie per truck te realiseren. Een bijkomend voordeel is volgens de logistiek dienstverlener dat het prijsniveau van LNG stabieler is dan dat van diesel. Hierdoor zijn transportkosten beter te voorspellen.

Aantrekkelijke kostprijs realiseren

De vrachtwagens worden vooral ingezet op trajecten met een hoge kilometerproductie tussen de Benelux, Zweden en Frankrijk dat zorgt ervoor dat het maximale uit deze brandstof wordt gehaald op het gebied van duurzaamheid en daarnaast een aantrekkelijke kostprijs.

Vos ontwikkelt ‘Hotwheels-concept’

Voor grote transportstromen met hoge eisen op het gebied van snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid heeft Vos Logistics ook een zogenaamd ‘Hotwheels’-concept ontwikkeld voor de LNG-trucks. Zorgvuldige planning van chauffeurs en vrachtwagens zorgt er volgens Vos voor dat vrachtwagens dankzij dit concept non-stop kunnen rijden. Het resultaat hiervan is een maandelijkse productie tot 35.000 kilometer, wat ongeveer gelijk is aan drie gewone vrachtwagens.

Reageer op dit artikel