nieuws

Meer marktaandeel en bouwplannen voor moederbedrijf DAF

Distributie 1920

Een gestegen marktaandeel en een sterke Europese truckmarkt zorgen voor mooie jaarcijfers bij Paccar, het moederbedrijf van de Nederlandse truckfabrikant DAF. De groei wordt ondersteunt door investeringen in de productie- en de onderdelenorganisatie van het bedrijf. Een nieuw onderdelen dc wordt er in de Verenigde Staten gebouwd. In België is de nieuwbouw van de cabine-lakstraat bijna klaar.

Meer marktaandeel en bouwplannen voor moederbedrijf DAF

Paccar mag het 78e jaar noteren van onafgebroken nettowinst. Het bedrijf, dat 23.000 medewerkers telt, haalde in 2016 een omzet van 17,03 miljard dollar, vergeleken met 19,12 miljard dollar in 2015. Paccar rapporteerde over heel 2016 een nettowinst van 521,7 miljoen dollar, inclusief een niet-aftrekbare eenmalige kostenpost van 833,0 miljoen dollar voor een schikking met de Europese Commissie inzake het truckkartel.

Europese truckmarkt

DAF’s Europese marktaandeel in het segment boven 16 ton steeg in 2016 naar 15,5 procent, vergeleken met 14,6 procent in 2015. De markt voor zware trucks bedroeg in 2016 in totaal 303.000 eenheden, vergeleken met 269.000 trucks in 2015. De sterke vraag naar zware trucks en het gestegen marktaandeel resulteerden in een recordaantal DAF-registraties. “Naar verwachting zal de Europese markt voor zware trucks ook in 2017 sterk blijven en uitkomen op zo’n 260.000 tot 290.000 voertuigen”,  aldus Preston Feight, president-directeur van DAF.

Onderdelen divisie in de lift

Ook de onderdelen divisie Paccar Parts behaalde goede resultaten. In het vierde kwartaal een resultaat vóór belastingen van 137,5 miljoen dollar, negen procent meer dan de 125,6 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2015. De jaaromzet was 3,01 miljard dollar en de winst vóór belasting bedroeg in 2016 543,8 miljoen dollar. Deze performance wordt ondersteund door investeringen in distributie, technologie en producten. “Het feit dat er steeds meer Kenworth, Peterbilt en DAF trucks worden aangedreven door PACCAR-motoren, heeft bijgedragen aan de goede resultaten op het gebied van onderdelen en services”, zegt David Danforth, general manager Paccar Parts en vice president van Paccar.

Nieuw onderdelen dc

Nieuw te bouwen PDC in Toronto - artist impression

Artist impresssion van het nieuw te bouwen dc in Toronto, Canada

Er zijn 17 onderdelen dc’s die meer dan 2.100 DAF, Kenworth en Peterbilt dealerlocaties ondersteunen. Paccar opende in 2016 een nieuw, 15.000 m2 groot distributiecentrum in Renton, Washington en start in 2017 met de bouw van een 15.000 m2 groot distributiecentrum in Toronto, Canada. In Nederland opende het bedrijf drie jaar geleden al een nieuw dc. “In 2017 wordt zo’n 375 – 425 miljoen dollar geïnvesteerd en de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling worden geschat op 250 tot 280 miljoen dollar. Om te blijven groeien, investeert Paccar in geïntegreerde componenten voor de aandrijflijn, advanced driver assistance en truck connectivity technologieën en in het verder verbeteren van de productiefaciliteiten en de distributiefaciliteiten van onderdelen”, Harrie Schippers, senior vice president bij Paccar. Schippers, oud president-directeur van DAF Trucks,  vertrok in april van 2016 naar het hoofdkantoor van moederbedrijf Paccar in Seattle om aldaar een topfunctie te gaan bekleden.

DAF fabriek in Westerloo, België

DAF fabriek in Westerloo, België

Nieuwbouw cabine-lakstraat

Wat dichterbij huis bouwt DAF voor 110 miljoen dollar een nieuwe, milieuvriendelijke, geautomatiseerde cabine-lakstraat op het terrein van de fabriek in Westerlo, België. Deze zal de productiecapaciteit en efficiency vergroten en de emissies en het energieverbruik verminderen. Het dc wordt naar verwachting medio 2017 geopend.

 

Reageer op dit artikel