nieuws

Hyperloop winst gaat naar team TU Delft

Distributie 987

Een studententeam van de TU Delft ging vannacht aan de haal met de prijs voor het beste ontwerp van een Hyperloop capsule. De oplossing uit Nederland was niet de snelste, wel de beste.

Hyperloop winst gaat naar team TU Delft

 

Dat meldde woordvoerder Marleen van de Kerkhof van het team vanuit Hawthorne in Californië aan Nu.nl. Daar organiseerde SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk (Tesla) een praktijkwedstrijd voor Hyperloop-capsules. In een Hyperloop bewegen de capsules door een vacuümbuis voor het vervoer van personen en goederen.

Vooraf al favoriet

“Ongelofelijk, dit was het moment waar we anderhalf jaar met het hele team voor het hebben geknald”, gaf teamleider Tim Houter als reactie. Het prototype van het Nederlandse team haalde in de proeftunnel van 1,25 kilometer lang een snelheid van 93 kilometer per uur. “In een langere buis kan hij tot wel 1200 km per uur”, zegt Houter vanochtend op het Radio 1 Journaal.
De Nederlandse studenten behoorden vooraf al tot de favorieten van de wedstrijd. Vorig jaar werden ze tweede in de ontwerpfase. Ze eindigden toen achter MIT.

Niet de snelste

Bij de start van de wedstrijd verschenen 29 teams die eerder al indruk wisten te maken met prototypes. Van hen wisten echter maar vijf teams de veiligheids- en ontwerptests te doorstaan. Uiteindelijk mochten drie capsules ook daadwerkelijk de testbaan op, waaronder die van de TU Delft. Het team uit Delft was niet de snelste, maar haalde de hoogste algemene score. De technische universiteit in München had een sneller tijd, MIT scoorde het hoogst in veiligheid en betrouwbaarheid.

Hyperloop is aangeland in Europa – pilot in Toulouse

Reageer op dit artikel