nieuws

Hyperloop is aangeland in Europa

Distributie 2095

Het is zover. De revolutionaire Hyperloop – bedenksel van Elon Musk – gaat als proefproject van start in het Franse Toulouse. Daar is nu de basis gelegd voor een R&D center met een proefopstelling.

Hyperloop is aangeland in Europa

Een moderne vorm van het aloude buizenpostsysteem. Dat is Hyperloop, het personen- en vrachtvervoersconcept waar Tesla oprichter Elon Musk zich sterk voor maakt naast zijn ruimtevaartideeën. Hyperloop werd als idee gelanceerd in 2013 met als belofte: zo snel als een vliegtuig, zo comfortabel als een trein. Capsules met 10 tot 20 zitplaatsen of geschikt gemaakt voor vrachtverzendingen jagen met een snelheid van 1.200 km per uur door een bijna luchtledige buis. Amsterdam – Parijs in pakweg 30 minuten.

 

Zo werkt de hyperloop

 

Over vijf jaar nieuwe modaliteit

De droom van Musk is weer een stapje dichterbij met de ondertekening van een overeenkomst deze week in Toulouse. Overheid en partners, onder leiding van HTT (Hyperloop Transportation Technologies) gaan hier komend voorjaar een Europees R&D center bouwen waar zo’n dertig wetenschappers aan de slag gaan.

 

Hyperloop in Nederland een stap dichterbij

 

Er komt ook een 1 km lang testtraject, een expositie- en demonstratieruimte en faciliteiten voor gerelateerde start-up bedrijven, die stukjes van de technologische puzzel moeten gaan invullen. Alles is er op gericht om rond 2022 een vijfde transportmodaliteit ‘in de lucht’ te hebben, vooral voor het aan elkaar knopen van vooraanstaande agglomeraties.
Toulouse is niet zomaar gekozen als Europees landingsplek voor dit initiatief. Met bedrijven als Airbus, Blagnac en Siemens is hier al veel high-tech kennis aanwezig. De lokale overheid staat bekend om zijn stimulerende rol om hoogwaardige technologie aan te trekken.

lognl Francazal_Image de synthèse_Agence François Leclercq

Competitie met studententeams

Komend weekend doet een team van TU Delft mee aan een internationale competitie, die is uitgeschreven voor de technologische ontwikkeling van Hyperloop. De uitdaging is om de hoogst mogelijke snelheid te behalen op het testtraject, dat in de buurt van Los Angeles is aangelegd. Daartoe heeft het studentteam een apart capsule/shuttle gebouwd van nog geen 150 kg. Vorig jaar deed de Nederlandse universiteit ook mee en kwam toen als winnaar uit de Verenigde Staten terug.

HTT bouwt op de voormalige luchtmachtbasis Francazal

Reageer op dit artikel