nieuws

Duurzame haven voor schroot bij Tata

Distributie 1271

Tata Steel in IJmuiden krijgt een nieuwe overslaghaven voor schroot. Het doel is om het laatste stukje wegtransport naar de fabriek te elimineren. Dat scheelt overlast en maakt een extra handling overbodig.

Duurzame haven voor schroot bij Tata

Op dit moment komt alle schroot nog per boot aan bij Velserkom, vlakbij de veerpont aan de noordoever van het Noordzeekanaal. Daar vindt de overslag plaats in vrachtauto’s op weg naar het fabrieksterrein. In de nieuwe situatie vaart een deel van de schepen met schroot (de binnenvaartschepen) rechtstreeks de Staalhaven in. Dit levert winst op voor het milieu (minder uitstoot vrachtwagens) en voor omwonenden met minder vaak geluid van schrootoverslag bij Velserkom. Tegelijkertijd zorgt het proces voor een efficiëntere logistiek. Bij Tata Steel wordt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen ton staal gerecycled in de Staalfabriek, waaronder bijna 90 procent van alle stalen verpakkingsmateriaal in ons land.

Beter aansluiten op de fabriek

Begin volgend jaar moet de nieuw aan te leggen havenlocatie, samen met het bedrijf Theo Pouw, klaar zijn. Financiële ondersteuning komt van de provincie Noord-Holland. Met elektrisch materieel gaat Tata Steel de overslag uitvoeren.
De Staalhaven van Tata Steel werd al langere tijd niet meer gebruikt om te laden of te lossen. Het laden van de binnenvaartschepen met rollen staal gaat tegenwoordig  in de zogenaamde All Weather Terminal naast Velserkom. Daar kunnen de schepen volledig overdekt worden beladen en hebben ze ook de beschikking over walstroom. De logistieke planning van het schroottransport zal ook beter aansluiten op het proces in de fabriek, zodat  het schroot zo veel mogelijk direct vanaf de boot die aanlegt in de overslaghaven naar de Staalfabriek wordt vervoerd.

Tata Steel bouwt nieuwe opslaghal

Reageer op dit artikel