nieuws

Boekingsportal voor Rotterdamse haven

Distributie 727

TEUbooker wil voor het containertransport zijn wat booking.com voor de hotelsector is. Voorlopig gaat het om transporten tussen de distributiepunten in de Rotterdamse haven.

Boekingsportal voor Rotterdamse haven

TEUbooker is de naam van een boekingsportal voor containertransporten binnen de haven van Rotterdam. Het algoritme van de site maakt direct een match tussen vraag en capaciteit in actuele transportbewegingen. De boeker kan de voortgang van zijn transport monitoren. Gerenommeerde vervoerders als Danser, DistriRail, Pro-Log en Port Shuttle hebben zich reeds gecommitteerd. Hoewel de site zich nu richt op transport binnen de Rotterdamse haven, moet het platform straks ook het Europese achterland ontsluiten.

Eerst Maasvlakte daarna de rest

Frans Swarttouw, managing director van TEUbooker, noemt de lancering een nieuwe fase binnen de containerlogistiek.  In Nieuwsblad Transport zegt Swarttouw zich eerst te willen richten op transshipment containers, van schip naar schip. “Het doel is om de doorstroming te bevorderen. De uitwisseling tussen de terminals op de Maasvlakte is daarvoor een goede testcase.”
Nog dit jaar wil Swarttouw de Waalhaven en de Eemhaven toevoegen. Daarna volgt het Europese achterland.

Vervoerder betaalt commissie

De eerste boekingen van terminals en rederijen zijn inmiddels een feit. Partijen als Danser, DistriRail, Pro-Log en Port Shuttle hebben de weg naar TEUbooker inmiddels al gevonden en er zijn gesprekken met diverse andere operators. Voor gebruik van de portal berekent TEUbooker een commissie over iedere succesvolle boeking. De vervoerder betaalt, voor boekende partijen is het platform gratis.
Swarttouw: “Het ontbreekt deze partijen vaak  aan tijd om alle transportmogelijkheden gedetailleerd in kaart te brengen. Laat staan dat ze de mogelijkheid hebben om online te kunnen boeken. Hoe makkelijker je het hen maakt, des te meer lading je als haven kunt aantrekken. Uiteindelijk draait alles om het gemak waarmee je zaken met een haven kunt doen.”

Onbenutte ladingruimte benutten

Het boekingsportal maakt gebruik van de onbenutte capaciteit van binnenvaart-, spoor- en wegvervoerders. Veel schepen en treinen die tussen de terminals bewegen, hebben nog ruimte over voor containers. Algoritmes maken direct een match tussen de vraag uit de markt en de capaciteit van individuele operators. Boekende partijen hoeven niet langer meer te zoeken naar beschikbare ruimte. TEUbooker plant containers direct weg bij de aangesloten operators op basis van capaciteit en schema’s. Met één druk op de knop kunnen gebruikers containers bijboeken op bestaande barge-, rail- en truckbewegingen op de Maasvlakte. In een persoonlijk dashboard kan een boeker de voortgang van de containertransporten volgen.

Reageer op dit artikel