nieuws

Vijf bedrijven verbeteren stadsdistributie Arnhem-Nijmegen

Distributie

D.J. Middelkoop, Rotra, Binnenstadservice, Combipakt en Thunderbuild moeten er voor zorgen dat het vrachtverkeer in de regio Arnhem-Nijmegen efficiënter en schoner wordt. De vijf hebben een prijsvraag gewonnen van Stadsregio Arnhem-Nijmegen en krijgen 575.000 euro voor hun ingediende pilots op het gebied van slim bundelen waardoor het aantal vrachtwagens in de spits eind 2014 met tien tot twintig procent is verminderd.

Vijf bedrijven verbeteren stadsdistributie Arnhem-Nijmegen

Stadsregio Arnhem Nijmegen, startte eind mei met de inschrijving voor deze prijsvraag die gefinancierd wordt vanuit het programma SLIM Werken Goederenvervoer dat ondersteund wordt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Gelderland. Dit resulteerde uiteindelijk in tien inschrijvingen waaruit een deskundige jury de vijf prijswinnaars koos die gisteren bekend zijn gemaakt. “Dat aantal is boven verwachting. We hadden gehoopt op zeven want dan pas valt er ook daadwerkelijk wat te kiezen voor een jury”, zegt Erik Lubberding die als projectleider Regionale Ontwikkeling bij de Stadregio Arnhem-Nijmegen nauw betrokken is bij de prijsvraag getiteld ‘Groene Hub’, een regionaal mobiliteitsproject.

Geldbedrag is opgehoogd

Op basis van de inzendingen wordt onder de vijf prijswinnaars een bedrag verdeeld van 575.000 euro. “In eerste instantie ging het om een half miljoen euro maar dat bedrag hebben we iets weten op te voeren”, aldus Lubberding. De verdeling onder de winnaars is als volgt: Rotra, Middelkoop en Thunderbuild krijgen ieder afzonderlijk 125.000 euro, Combipakt 120.000 euro en Binnenstadservice moet het doen met 80.000 euro. Lubberding: “Deze verdeling is gebaseerd op de projectvoorstellen en hun financiële onderbouwing. Deze inzendingen hebben gewonnen omdat ze na de pilotfase de potentie hebben om zonder financiële steun verder te kunnen.”

Open Delivery Hub Plus

ThunderBuild, een ICT-bedrijf uit Eindhoven dat onder ander tools ontwikkeld op het gebied van transportdata en beladingsgraad, gaat een zogeheten ‘Open Delivery Hub Plus’ aan de rand van de stad ontwikkelen. Deze hub moet een onafhankelijk vervoerscentrum worden, waar logistieke stromen en passagiersstromen samenkomen. De initiatiefnemers bieden onder andere logistieke voorzieningen voor cross dock operaties, het tijdelijk voorraad houden, afgifte- en afhaalpunt voor internetzendingen en truck parkeren. Door ThunderBuild’s informatietechnologie moet deze hub ondernemers helpen om logistieke operaties transparant en efficiënter te maken.

Distributie door Samenwerking loont

Logistiek dienstverlener D.J. Middelkoop uit Duiven start het project BODS: Bundeling via Overslagcentra naar regionale Distributie door Samenwerking loont. Deze zogeheten ‘bode’ maakt gebruik van intelligente systemen om grip te krijgen op de wensen, de behoeften en de stromen in een stad. Dat gebeurt via familiebedrijven die oog hebben voor leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen, maar die volgens Middelkoop ook met kennis van vervoersbewegingen hebben buiten de regio zodat de stadsregio single-lane bevoorraad kan worden.

Rotra gaat voor modal shift

Middelkoops collega Rotra uit Doesburg komt voor de stadsregio met een oplossing die zorgt minder en efficiëntere transportbewegingen middels de ontwikkeling van het project Hanzekade/Groene Gelderse Hub. Laatstgenoemd project wordt gecombineerd bij de op handen zijnde ingebruikname van de nieuwe kade bij Rotra in Doesburg. Dit zorgt ervoor dat het containertransport van de logistiek dienstverlener vanuit de havens in Rotterdam en Antwerpen in de stadsregio per binnenvaartschip gaat in plaats van over de weg. Het project moet zorgen voor een forse vermindering van het aantal vrachtwagenbewegingen in de regio Arnhem-Nijmegen en in het verlengde daarvan de CO2-uitstoot.

Combipakt gaat voor elektrisch transport

Het Nijmeegse stadsdistributie-initiatief Combipakt gaat zieken- en zorgvervoer combineren met de bezorging van medicijnen en land- en tuinbouwproducten. Combipakt werkt daarbij samen met een taxibedrijf, een apotheek, een regionale boerencoöperatie, het ROC Logistiek in Nijmegen en transportopleider Wesseldijk Verkeerschool. Dit vervoer geschiedt volledig elektrisch.

Nieuw B2C-merk: PakketAdres

Binnenstadservice Nederland tot slot wil inspelen op de ontwikkelingen en kansen van webwinkelen en het verbeteren van de goederenstromen die daarmee gepaard gaan. Daarvoor wordt het nieuwe B2C merk: PakketAdres ontwikkeld. In het bestaande logistieke servicecentrum combineert Binnenstadservice deze beide functies waardoor beter gebundeld en kostenefficiënt gewerkt kan worden aan een reductie van vrachtbewegingen in de stad en regio.

Bijeenkomst over verdienmodellen

De winnende voorstellen moeten uiterlijk 1 januari aanstaande starten en eind volgend jaar resulteren in de reductie van het vrachtverkeer in de spits. Tijdens een bijeenkomst over verdienmodellen bij duurzame distributie op 2 december aanstaande in Lent bij Nijmegen worden de prijswinnaars officieel bekend gemaakt.

Reageer op dit artikel