nieuws

Meer banen in de logistiek door economische groei

carrière & mensen 5417

Het eerste kwartaal van 2017 kenmerkt zich door een hoge instroom aan nieuwe werknemers. Dat blijkt uit de jongste Sectormonitor van het Sectorinstituut Transport en Logistiek.

Meer banen in de logistiek door economische groei

Sectorinstituut Transport en Logistiek volgt in de ‘Sectormonitor’ ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in transport en logistiek. Opvallend in het eerste kwartaal van 2017 is de hoge instroom in vergelijking met voorafgaande jaren; 8.410 nieuwe werknemers (6.337 in 2016-Q1). Sinds begin 2009 waren er nog nooit zoveel mensen werkzaam in de sector.

Gebrek aan planners

De sector profiteert van de groeiende Nederlandse economie. De stemming onder ondernemers is positief. Er is omzetgroei, zowel voor beroepsgoederenvervoer over de weg als logistieke dienstverlening. “De arbeidsmarktdynamiek neem toe. Er is veel instroom, maar meer nieuwe werknemers zijn nodig”, zegt Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek. De beroepen chauffeur en planner worden door het UWV benoemd als ‘krapteberoepen’. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe.”

Lees: Innovatie jaagt vraag supply chain professionals aan

Chauffeurstekort

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN): “Het is goed te zien dat veel mensen instromen in de sector en dat bijvoorbeeld ons zij-instroom traject werkt. Er werken nu al bijna 140.000 mensen in de sector. Dat neemt niet weg dat we in een cirkel van 300 kilometer rond Utrecht de komende jaren 2.000 vrachtwagenchauffeurs per jaar zoeken. Daarnaast zijn er ook veel vacatures in andere logistieke beroepen”.

Echte banen

Ook Egon Groen, bestuurder van FNV Transport en Logistiek is blij met de ontwikkelingen. “We zien dat er sprake lijkt van een structurele ontwikkeling en niet alleen maar om tijdelijke krachten. Zeker bij de chauffeurs gaat het om echte banen. Dat hebben we met oog op de toekomst als sector hard nodig”.

Arbeidsmarktontwikkelingen  

In deze Sectormonitor zien we verder de volgende arbeidsmarktontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2017:
• Aantal werknemers en chauffeurs blijft toenemen
• Veel instroom in sector (piek instroom op 21 jaar)
• Uitstroompiek ligt op 66 jaar, tevens veel uitstroom rond 25 jaar
• Aandeel oproepkrachten (16%) stijgt, evenals aandeel parttimers
• Gemiddelde leeftijd chauffeurs blijft stijgen.

Benieuwd naar meer cijfers?
Download hier de volledige Sectormonitor 2017 – Q1

 

Reageer op dit artikel