nieuws

Robotisering groot gevaar voor logistieke banen

carrière & mensen 4100

Vrachtwagenchauffeurs, logistiek planners en heftruckchauffeurs moeten zich grote zorgen maken over de toekomstbestendigheid van hun banen. De kans is groot dat robots hun banen overnemen.

Robotisering groot gevaar voor logistieke banen
Bedrijven die automatiseren en robotiseren moeten volgens het FNV de efficiëntiewinsten delen met hun personeel.

Veelgevraagde functies als vrachtwagenchauffeur, logistiek planner en heftruckchauffeur zijn niet erg toekomstbestendig. Jongeren die nu opgeleid worden tot een van deze beroepen moeten er ernstig rekening mee houden dat dit een beroep is met een beperkte levensduur.

Robots rukken op

Dat stelt Jobpersonality dat onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van robotisering op de diverse beroepen. Jobpersonality heeft een top 30 samengesteld met de meest gevraagde functies van dit moment. Per beroep is aangegeven hoe groot de kans op robotisering is. Bij de helft van de moeilijk vervulbare vacatures van dit moment, zullen robots een aanzienlijk deel van het werk gaan overnemen.

Logistiek planners spannen de kroon met een kanspercentage van 99% dat hun functie wordt overgenomen door robots. Gevolgd door heftruckchauffeurs (93%) en vrachtwagenchauffeurs (79%)

 

Op zoek naar een (andere) mooie logistieke baan?
bekijk het grootste vacatureoverzicht in de logistiek.

 

Opmars van AGV’s

De bevindingen van Jobpersonality bevestigt de ontwikkelingen in de markt transport en logistiek. Bij Fiege in Duitsland gaan robots en mensen binnenkort samen orderpicken. Ook de vraag naar AGV’s in magazijnen neemt fors toe. Tussen nu een vijf jaar zal de AGV markt jaarlijks groeien met ruim tien procent.

Meer weten over AGV’s: Lees alle ins en outs over AGV’s in het komende maartnummer van Logistiek.

Abonneren Logistiek

Platooning

Op vrachtwagengebied wordt er volop getest met zelfrijdende trucks. In Nederland start dit jaar een grote platooning test.

Over het onderzoek

Een robotiseringspercentage geeft aan hoe groot de kans is dat de werkzaamheden die bij dit beroep horen, worden overgenomen door robots en automatisering. Hoe kleiner dit percentage, hoe toekomst bestendiger het betreffende beroep. De lijst met meest gevraagde functies is samengesteld op basis van de lijst met kansrijke beroepen van het UWV in combinatie met de lijst van de 27 meest gevraagde functies in 2017 van Randstad. De robotiseringspercentages zijn afkomstig van Jobpersonality en zijn gebaseerd op het onderzoek van de Universiteit van Oxford.

Reageer op dit artikel