nieuws

‘Goede interimmer vertelt verhalen’

carrière & mensen 2820

Verhalen vertellen. Dat is waar een interim manager goed in moet zijn. Want met die hefboom is hij in staat om veranderingen in organisaties tot stand te brengen. Zeker op supply chain gebied zorgt dat voor interessante uitdagingen, zo bleek bij de uitreiking van Interim Challenge Award.

‘Goede interimmer vertelt verhalen’

Niek Bloemendaal (links op de foto) is verkozen tot de beste interim manager op supply chain gebied. Een jury onder leiding van prof. Rob Blomme had vier genomineerden uitgedaagd om een oplossing te vinden voor een praktijkgericht vraagstuk. In hun visie had Bloemendaal de beste aanpak.
De Interim Challenge is een initiatief van BLMC. Het bureau, dat het verzorgen van interim management tot één van de kerntaken heeft, hield gisteren een congres over verandermanagement in de supply chain omgeving. Net als vorig jaar was de prijsuitreiking het hoogtepunt van het evenement. Het congres was in ’t Harde, in de officierskantine van de Legerplaats bij Oldebroek. Dagvoorzitter en gastheer was Brigadegeneraal Hans Damen van de Koninklijke Landmacht.

Verhalen over visie en strategie

Hoogleraar Blomme (Nyenrode) gaf voorafgaand aan de uitreiking een schets van de rol en taken van een interim manager. “Een verhalenverteller, dat is een belangrijke eigenschap waarmee je veranderingen in organisaties kunt realiseren. Verhalen over visie en nieuwe strategie. Maar rekening houdend met routines en culturele aspecten binnen een organisatie. Je bereikt niet het doel door iets neer te schrijven in een rapportje, maar door de manier waarop je samen met de mensen in de organisatie het verhaal leert vertellen en visie kunt uitdragen. Want dat heeft aantrekkingskracht op de mensen en daarmee kun je gedrag beïnvloeden.”
Volgens Blomme komen organisaties vaak in problemen, omdat ze een bepaalde manier van kijken en denken hebben. Een goede interim manager moet in staat zijn om verandering te brengen in die manier van kijken, omdat de omstandigheden niet meer hetzelfde zijn. De kandidaten voor de prijs hadden in de ogen van de juryvoorzitter allemaal een goede aanpak bedacht voor de benodigde veranderingen op supply chain gebied in de case die de jury had voorgelegd. Ze hadden bovendien een plan om er voor te zorgen, dat de medewerkers in dat leertraject mee zouden kunnen komen.

Met/zonder applaus van het toneel

Er zijn verschillende spookbeelden rondom interim managers, betoogde Blomme. Soms worden de tijdelijke functionarissen afgeschilderd als bullebakken, die de zaak overhoop komen gooien en iedereen in verwarring achter laten. Blomme wilde dat beeld graag nuanceren. “Als het goed is gaan interim managers door de artiesteningang naar binnen en ook weer naar buiten. De sympathiekste vergelijking is denk ik die met een sherpa. Iemand die tijdelijk nodig is om een klus te klaren en vervolgens bereid is om zonder applaus weer te verdwijnen.”
Dat applaus kwam er gisteren wel voor Niek Bloemendaal. Alles afwegend, ook in het licht van de case die de jury aan de kandidaten had voorgelegd, wist Bloemendaal de juryleden te overtuigen van zijn visie en aanpak. Hij kreeg van Blomme de onderscheiding Interim Challenge Award 2017 uitgereikt. De andere kandidaten waren Kjeld Bontenbal, Klaas Brandse en Hans van de Sande.

Uitzichtloos vast in Veenhuizen

Ook de rest van het congresprogramma liep over van verhalen. Zo vertelde Brigadegeneraal Jan Swillens over het bouwen van een succesvol team in oorlogsgebied. René de Heij (voorheen Drukwerkdeal.nl en nu Probo.nl) liet zien waartoe ondernemend leiderschap in een online omgeving toe in staat is. Edwin van den Meerendonk (Walt Disney) deed zijn verhaal over de zakelijke kant van de ‘droomwereldfabriek’.
Maar het mooiste verhaal – geen echt succesverhaal overigens – kwam van Suzanna Jansen, schrijfster van het boek Het Pauperparadijs. Daarin vertelt ze haar familiegeschiedenis met generaties die zijn grootgebracht onder erbarmelijke omstandigheden in het armengesticht Veenhuizen. Ooit goed bedoeld om verpauperde stedelingen ‘op te voeden tot zelfstandigheid’, maar gaandeweg een kolonie voor kansloze burgers, die moesten opboksen tegen vooroordelen, bevoogding en uitzichtloosheid. Aangrijpend.

Tijmen Muijs wint eerste Interim Challenge

Reageer op dit artikel