nieuws

Living Lab Logistics tussen Indonesië en Nederland is geopend

carrière & mensen

Universiteiten, bedrijven en de overheid uit Nederland en Indonesië hebben Living Lab Logistics tijdens een seminar in het Erasmus Huis in Jakarta officieel geopend.

Living Lab Logistics tussen Indonesië en Nederland is geopend

Living Lab Logistics (LLL) is een samenwerkingsverband tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid. De bedoeling is om toegepast logistiek onderzoek door studenten, docenten en onderzoekers uit beide landen met elkaar en het bedrijfsleven te verbinden.

Nationale logistieke agenda

Het LLL heeft ook banden met de politieke en economische agenda in zowel Indonesië (SISLOGNAS) als in Nederland (Topsector Logistiek). Het doel van het openingsseminar in Jakarta was voor de betrokken HBO-instellingen om input te verzamelen uit het bedrijfsleven en vertegenwoordigers van de overheden over hoe het LLL kan bijdragen aan de nationale logistieke agenda in Indonesië en Nederland.

Meerwaarde hoger onderwijs

Speeches en presentaties werden geleverd door alle partijen die actief zijn in het LLL. De Nederlandse ambassadeur, Tjeerd De Zwaan, en Bambang Susantono, vice-minister van Transport deelden de perspectieven van beide regeringen.

De ambassadeur verklaarde dat voor Nederland logistiek en landbouw prioriteit heeft en dat  de samenwerking met Indonesië op deze gebieden via dit initiatief het hoger onderwijs een meerwaarde kan zijn voor beide landen. De vice-minister van Transport genoemde drie belangrijke uitdagingen voor Indonesië: de infrastructuur, de transactiekosten en de operationele diensten. Ook zei hij dat er een duidelijke behoefte is aan harde en zachte infrastructuur in Indonesië.

Eerste studenten van start

De oprichters en partners van het Living Lab Logistics stonden daarna centraal om hun verwachtingen te delen. Het hoger onderwijs gaat voorzien in de behoefte aan toegepaste kennis. Indonesische en Nederlandse studenten zullen gezamenlijk werken aan projecten. Momenteel zijn de eerste studenten van Nederlandse kennisinstellingen en Indonesische universiteiten gestart. De studenten uit Nederland zijn afkomstig van de HAN, NHTV en Hogeschool Rotterdam. Het Nederlands ingenieursbureau Witteveen + Bos is onder meer betrokken bij de opdrachten die de studenten uitvoeren. In september komen er Indonesische studenten naar Nederland.

Organisatie

Nuffic Neso Indonesia is de organisatie achter LLL, die als doel heeft de internationale samenwerking tussen hoger onderwijs te bevorderen. Dinalog ondersteunt en faciliteert LLL. Frits Blessing neemt namens Dinalog de uitvoering van de communicatie rondom het project voor zijn rekening.

Reageer op dit artikel