Nog geen abonnee? Nu een jaarabonnement met 25% korting bestel hier

Nieuws

Hoge kosten bezorgen Kinzo faillissement

14 6116 Warehousing

Het elektrische gereedschap en distributiebedrijf Kinzo uit Ede is failliet. Er is volgens de curator lange tijd gesproken over een doorstart, maar dat zit er niet meer in. De honderd medewerkers van het 35 jaar oude bedrijf hebben hun ontslag gekregen. Wat er met het pand en de inrichting gebeurd, is onzeker.
Kinzo is failliet

Kinzo leed in 2007 een verlies van 6,8 miljoen euro bij een omzet van 47,9 miljoen euro. Op dat moment waren er 105 personen in dienst. In februari 2009 werd gedurende drie dagen nog een grote magazijnverkoop voor consumenten gehouden om de overtollige voorraden weg te werken. In april 2009 vroeg Kinzo uitstel van betaling aan, waarna uiteindelijk het faillissement volgde. Het bankroet van het gereedschapsbedrijf komt volgens curator Willem Aerts van Hekkelman Advocaten uit Nijmegen niet door de kredietcrisis. Kinzo kampte volgens hem vooral met te hoge (inkoop)kosten.

 

 

Five Oaks Investment

In de zomer van 2008 verkochten de broers Martin en Theo Kinsbergen het bedrijf aan Five Oaks Investments. De doelstelling van de investeringsmaatschappij was de omzet te verbeteren en in de kosten te snijden, zoals bij de inkoop in China. Daarmee werd het bedrijf ogenschijnlijk weer redelijk gezond gemaakt, maar er was alleen geen cash-flow om de volgende maand te halen. De banken geloofden toen niet meer in de haalbaarheid op de lange termijn.

 

Automatiseringsdrang

Het opmerkelijke Kinzo gebouw met een smaakvolle maar ook dure Jan de Bouvrie-achtige inrichting werd gebouwd na een brand in de oude vestiging in Mijdrecht en in 1996 in gebruik genomen. Het aanpalende geïntegreerde hoogbouwmagazijn was verregaand en voor veel geld geautomatiseerd, onder andere met een indrukwekkend, maar ook prijzig Magmatic shuttlesysteem van Savoye. Directeur Theo Kinsbergen had altijd al een voorliefde voor automatisering en ging daar volgens velen heel ver in. In een interview bekende Kinsbergen ooit dat zijn ideaal een volledig onbemand magazijn was. Feit is dat het 28.000 vierkante meter grote complex in Ede en de automatisering de onderneming in ieder geval veel geld heeft gekost. Samen met de economische crisis en de hevige concurrentie van het eveneens Chinese elektrische low-budget gereedschappenmerk Ferm heeft dit tot de ondergang geleid.

 

Import/export

De elektrische gereedschappen werden her en der geproduceerd in China en door Kinzo geïmporteerd en vanuit Ede onder die merknaam gedistribueerd. Slechts twintig procent van de producten bleef in Nederland. Veel gereedschap werd vanuit Ede geexporteerd naar twintig Europese landen, waarvan het leeuwendeel naar Polen ging. Volgens Five Oaks Investments lopen er enkele rechtszaken met de familie Kinsbergen. Daarover wordt geen commentaar gegeven. Voormalig directeur/eigenaar Theo Kinsbergen is niet bereikbaar voor commentaar. De voorraden van Kinzo worden online geveild.

door Martin Althoff laatste update:26 mei 2012

14 reacties

 • # 1

  a van den berg

  kan ik nog onderdelen bestellen voor mijn kinzo compressor
 • # 2

  har.moors@home.nl

  Waar kunnen we nog onderdelen krijgen.
 • # 3

  houben benny

  zoek ook nof onderdelen heb jij iets kunnen vinden
 • # 4

  schockaert lutgart

  waar kan ik nog onderdelen bestellen voor mijn cirkelzaagtafel
 • # 5

  p.masseree

  wie weet waar ik nog borstels kan kopen voor de weed sweeper
 • # 6

  Van Opstal

  een 2de accu voor mijn 18V 25C6751
  handschroevendraaier
 • # 7

  Wim

  Waar kunnen we nog onderdelen voor een Boor/sloophamer bestellen.

 • # 8

  H Verduin

  Ik heb de drukregelaar van mijn KINZO compressor kapot. Dat deel waar ook de bar meters op zitten. QWie kan mij daar aan helpen.
  Type compressor 31L437
 • # 9

  piet

  ik zoek ook de drukmeter waar de rode knop op zit om hem hoog of laag te zetten waar kun je die nu nog kopen
 • # 10

  mo

  ik ben op zoek naar drukpistool van hogedrukreineger type31l97
 • # 11

  g.teunis

  ik heb nog onderdelen van compressor .liggen
 • # 12

  sappie

  ferm is het zelfde alleen de naam zegt het al ferm dus ferm past op kinzo het past voor 80% ivb kinzo had eigen onderwerpen bijv weed sweeper in middels zijn ze ook te koop met een andere naam en merk maar ook dat weer past op kinzo ik kan het weten heb daar half jaar gewerkt
 • # 13

  kuiper

  Ben op zoek naar een zuigerveer voor een kinzo compressor, type SN 722.454.model 2004.1100watt.
 • # 14

  N v Oudheusden

  Ik heb een bandschuurmaschine
  type 25c41 serienr. 72494512004
  hievan is het klijne aandrijsje voor de rol defect alle ta djes zijn eraf weet iemand waar ik deze kan verkrijgen

reageer

Of registreer u om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.