Nog geen abonnee? Nu een jaarabonnement met 25% korting bestel hier

Nieuws

‘Bruggenbouwer' prof. Jo van Nunen overleden

14 584 Supply Chain

Afgelopen woensdag is op 64-jarige leeftijd prof. dr. ir. Jo van Nunen overleden. Van Nunen was bijna dertig jaar verbonden aan de Erasmus Universiteit. Hij maakte deel uit van de Commissie Van Laarhoven over logistieke innovatie en stond aan de wieg van het topinstituut Dinalog in Breda. Sinds eind vorig jaar was hij voorzitter van de VLM (Vereniging Logistiek Management).
jo van nunen hoogleraar erasmus

Emeritus hoogleraar (en voorganger als VLM-voorzitter) prof. Hugo Roos denkt terug aan Van Nunen als "een unieke persoonlijkheid, die altijd vrolijk was. Maar ook een echte vechter als het er op aan kwam voor de belangen van logistiek in Nederland. Hij was zowel academisch als praktisch ingesteld en stond hoog aangeschreven wereldwijd bij buitenlandse collega's. Dat was ook zijn missie: Nederland op logistiek gebied aanzien geven."

 

‘Fantastisch mens met veel kennis'

Van Nunen overleed aan een hartstilstand twee dagen geleden in Vancouver, waar hij een internationaal congres bijwoonde. Vandaag zijn zijn naaste medewerkers op de universiteit en bij de VLM op de hoogte gesteld. Vice-voorzitter van de VLM is Mieke Damen. Zij zat voorheen samen met Van Nunen in de Commissie Van Laarhoven. "Jo was een echte levensgenieter. Geen doorsnee hoogleraar. Een fantastisch mens met heel veel kennis van zijn vakgebied. Maar hij was ook een spin in het web. Hij kende iedereen. Ondanks zijn leeftijd was hij nog boordevol ambitie, met name voor Dinalog, zijn ‘logistiek onderwijs kathedraal' zoals hij dat graag noemde."

VLM-directeur Henk van Amstel ziet in Van Nunen een belangrijke bruggenbouwer. "Maar hij was ook degene die VLM ‘omdoopte' in Vereniging van Leuke Mensen. Dat typeerde hem. Gaan voor het vakgebied, maar met plezier en aandacht voor mensen."

Mede-bestuurslid Hessel Visser noemt het overlijden van Van Nunen een zwaar verlies voor de VLM en voor logistiek Nederland. "Hij was iemand die aan tien touwtjes tegelijk trok. Hij heeft ongelofelijk veel gelobbyd voor zijn kindje, het topinstituut. Zijn visie was Nederland aan de top krijgen en houden."

 

‘Geen pensioen, maar doorstart maken'

Peter van Laarhoven, commissievoorzitter destijds, prijst de bevlogenheid van Van Nunen. "Soms op het vermoeiende af. Maar altijd plezierig. Hij had veel aanzien, ook bij ministeries. Hij wist bovendien de wetenschappelijke wereld achter zich te krijgen. Vol trots vertelde hij daarover. De laatste keer dat ik hem sprak, liet hij opnieuw zijn zorg blijken over het innovatieklimaat in Nederland."

Collega hoogleraar aan de Erasmus en tevens wetenschappelijk directeur van Dinalog is prof. Steef van de Velde. In zijn ogen was Van Nunen "een grote inspiratiebron in heel logistiek Nederland. Visionair, een leider, loyaal, optimistisch, maar ook emotioneel. Je kon zo ruzie met het hem krijgen, maar hij was het ook zo weer kwijt. Professioneel ging het de laatste tijd heel goed met hem. Hij groeide in zijn rol, vooral extern buiten de universiteit. Daar zou hij vanaf september meer tijd voor vrij maken. Hij wilde nog geen afscheid nemen op zijn pensioengerechtigde leeftijd. Maar een flinke doorstart maken. Veertien jaar geleden onderging hij al een hartoperatie. Het ging redelijk goed, maar uiteindelijk is het hem toch fataal geworden."

 

 

door Heres Stad laatste update:26 mei 2012

Gerelateerde tags

14 reacties

 • # 1

  Walther Ploos van Amstel

  De logistieke gemeenschap zal Jo als kapitein en inspirator op het schip missen.

  Ik wil het gezin en de familie van Jo, zijn vrienden, zijn collega’s bij de Erasmus Universiteit en iedereen bij de vereniging Logistiek veel sterkte wensen met dit onverwachte en verschrikkelijke verlies.
 • # 2

  Jan Scheffer

  Jo had een aanstekelijk enthousiasme voor ons vak. We hebben veel aan hem te danken en zullen hem missen.

  Ook van mij veel sterkte voor de familie van Jo in deze tijd.
 • # 3

  Dominique Campman

  RSM zonder Jo, ik kan me er nog niet veel bij voorstellen. Prachtig hoe hij altijd heel erg aanwezig was, in overleggen en gewoon in de gang, 'broadcastend' zoals ik gisteren iemand zijn communicatiestijl hoorde noemen. Ik ga ook je moppen missen Jo!

  Alle sterkte voor je vrouw, kinderen en verdere familie.
 • # 4

  Cosmas Hoefnagels

  Een van de leukste mensen van onze vereniging gaat heen.....Jo, altijd betrokken, passioneel, bourgondisch en gedreven. Een man met een groot hart voor alles wat met logistiek te maken heeft. We gaan je ontzettend missen. Sterkte voor iedereen die dat ook zo voelt.
 • # 5

  Matine van der Haar

  Jo was als leider van vLm uniek in zijn soort. We zullen zijn logistieke én sociale bevlogenheid en 'pikante' grappen zeker missen!

  Alle goeds en heel veel sterkte voor zijn naasten.
 • # 6

  Aart Steenbergen

  Nog niet te bevatten, er is tijd voor nodig om dit vreselijke nieuws te verwerken. Een man, die voor velen een voorbeeld was, waar we veel van leerden en nog veel van hadden kunnen leren. Een groot gemis. Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte.
 • # 7

  Peter Leerintveld

  Familie van harte gecondoleerd.
  Jo van Nunen gaf ons inspiratie om te beginnen aan een samenwerking tussen VeLA en vlm.
 • # 8

  Sytze Dijkstra


  Als oud-Bakkenister veel jaren in zijn, altijd enthousiatste, nabijheid mogen vertoeven. 2 weken geleden nog bij hem op bezoek geweest en gesproken over nieuwe avonturen. Veel sterkte toegewenst aan familie en naaste collega's. het zal rustig worden bij jullie!wat een gemis voor ons allen.
 • # 9

  Harm Beerens

  “Hallo ik ben Jo van Nunen en ik ga een column schrijven in jouw blad”. Dat was mijn eerste kennismaking, in 2002, met Jo van Nunen toen ik hoofdredacteur was van ITlogistiek. Ik vergeet dat nooit meer. Met die typische, jongensachtige bravoure regelde hij wel even dat hij een vaste column kreeg, wat ik ‘m uiteraard niet heb geweigerd. Drie jaar lang maakte hij daarna iedere maand een column waarin hij op een luchtige en humoristische manier wetenschappelijk onderzoek op het gebied van IT en logistiek besprak. Soms hing hij opeens boos aan de lijn als we naar zijn zin teveel hadden geschrapt in z’n columns. Dat peperde hij je dan even fijntjes in, en daarna was het weer goed.

  Ik vond Jo van Nunen een geweldige columnist en een boeiende, prettige persoonlijkheid.
 • # 10

  Wim van Bon, voorzitter ECSLA oud- vrz NEKOVRI

  Meerdere keren hadden wij het genoegen de heer Van Nunen als spreker in ons midden te hebben. Humor en vakkennis streden om de boventoon. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies
 • # 11

  Birgit Hendriks

  Helemaal stil werd ik toen het nieuwsbericht van logistiek.nl binnen kwam. Wat een verlies, in de eerste plaats voor allen die dicht bij Jo leefden en hem lief hadden. Maar ook voor velen, velen anderen die op iets meer afstand een bijzondere band met hem hadden. Zoals ik die ook had. Jo was bijzonder gedreven en bijzonder zichzelf. Én met een sterke drive voor innovatie in de logistieke wereld. Het was mij steeds een genoegen hem te ontmoeten.
 • # 12

  José Bloemer, Dianne Hofenk en Marcel van Birgelen

  Ook wij lazen met verbazing dit bericht op Logistiek.nl. In het kader van het Transumo-project ‘Binnenstadservice’ hebben we het genoegen gehad om een inspirerende samenwerking met Jo te mogen ervaren. Langs deze weg wensen wij Jo's familie en vrienden heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

  José Bloemer
  Dianne Hofenk
  Marcel van Birgelen
  Radboud Universiteit Nijmegen
 • # 13

  Ben Radstaak

  Jo was een bevlogen, creatieve inspirator van Logistiek Nederland en wist vooral de noodzakelijke inzet van IT goed onder de aandacht te brengen. Reeds in de jaren '90 mocht ik genieten van zijn uitleg van het begrip EDI. Naast de reguliere betekenis vertaalde hij deze drie letters in een hele serie toepasselijke en amusante woorden. We zullen je missen, Enthousiaste Dinalog Inspirator...
 • # 14

  Jan Jaap La Porte

  Als docent en afstudeer begeleider was Jo een onvergetelijke belevenis. Met zijn bijna botte humor en contrarian viewpoints en zijn uitdagende stijl van communiceren en lesgeven, hadden mijn vriend Han van Dissel en ik altijd geweldige schik bij zijn colleges (1981). Mede hierom en omdat hij een kei in een hartstikke moeilijk maar geweldig interessant vak was -je kon uitrekenen wat bespaarde - zijn we beide bij hem afgestudeerd. Door de vele herinneringen aan zijn inspirerende orginele persoonlijkheid, ben ik hem nooit vergeten.

reageer

Of registreer u om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.