Nog geen abonnee? Nu een jaarabonnement met 25% korting bestel hier

Nieuws

Nederlandse chauffeurs zijn het duurst

0 169 Distributie

Met een gemiddelde van 43.000 euro per personeelslid heeft Nederland de hoogste loonkosten in de transportsector in vergelijking met de rest van Europa. Dit is niet goed voor onze concurrentie positie ten opzichte van andere EU-landen, zo concludeert onderzoeksbureau Eurostat.
Nederlandse chauffeurs het duurst

Het contrast met andere landen is groot, vooral met Oost Europa. Zo liggen de gemiddelde personeelskosten in Roemenië en Letland op 2.000 euro en zijn hiermee het laagste in heel Europa. Bij de ‘nieuwe' EU-landen scoort Hongarije het hoogst met 8.000 euro. Pools personeel blijkt nog steeds goedkoop met 5.000 euro per werknemer.

 

Veel nieuwe vrachtwagens

Verder blijkt uit de cijfers van het onderzoek 'Competitiveness in EU road freight transport - 2006' dat het wagenpark uit veel nieuwe vrachtwagens bestaat. De meeste ton-kilometers worden uitgevoerd door wagens jonger dan één jaar. Dit komt door de invoering van Euro 3 en 4 motoren. In Nederland zijn de meeste wagens niet ouder dan vijf jaar. Dit geldt ook voor de meeste andere ‘oude' EU-landen (60%).

 

Polen grootste stijger

Bij de vergelijking tussen 2005 en 2006 is het aandeel cabotage in Polen met 94,8 procent toegenomen. Ook doet dit land het goed wat betreft het derdelandenvervoer. Met een aandeel van 17 procent streeft Polen daarbij Nederland (14%) voorbij. Ondanks een daling blijft Nederland wel een van de koplopers op dit gebied.

 

Dowload het volledige rapport van Eurostat (pdf)

 

door Annemiek Jorritsma laatste update:26 mei 2012

reageer

Of registreer u om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.