Nog geen abonnee? Nu een jaarabonnement met 25% korting bestel hier

Nieuws

TLN helpt ontslagen militairen aan baan

4 540 Distributie

Transport en Logistiek Nederland, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en het Ministerie van Defensie hebben een intentieverklaring getekend om duizenden gekwalificeerde medewerkers van Defensie in de transport en logistiek in te laten stromen.
TLN helpt ontslagen militairen aan baan

De sector wil op deze manier de komende jaren een groot aantal nieuwe arbeidskrachten laten instromen om het toekomstig te kort aan logistiek medewerkers en chauffeurs op te vangen.

 

Personeelstekort
De transport- en logistieksector verwacht een tekort aan personeel dat de komende jaren kan oplopen tot ruim 50.000 medewerkers en chauffeurs. Deze verwachting is gebaseerd op het toekomstonderzoek ‘Wegvervoer en Logistiek: Visie 2015'. De bezuinigingsoperatie bij het Ministerie van Defensie leidt ertoe dat 12.000 militairen de komende tijd moeten uitstromen. "Wij willen daarom graag samen met Defensie kijken hoe komende jaren een groot deel van deze stroom werknemers een baan aangeboden kan worden", aldus TLN directeur Peter Sierat. Om dit proces in gang te zetten hebben alle partijen gezamenlijk een intentieverklaring getekend.

 

Informeren
Vertrekkend defensiepersoneel wordt actief geïnformeerd over de werkgelegenheids- en scholingsmogelijkheden in de sector transport en logistiek. "Anderzijds zal de sector haar achterban informeren over de mogelijkheden om goed gekwalificeerde werknemers, die nu noodgedwongen het leger moeten verlaten, een nieuw carrièreperspectief te bieden", aldus Huub van den Dungen van FNV Bondgenoten.


Vakbekwame mensen

Bij defensie werken vakbekwame mensen met vaak dezelfde opleidingen en startkwalificaties als in het transport. Het gaat om verschillende typen werknemers als chauffeurs, planners, logistieke medewerkers, bevoorradingsmedewerkers, maar ook logistiek managers. Bestuurder Anton Meijerman van CNV Vakmensen ziet volop kansen: "Qua mentaliteit en type werknemer zijn er veel overeenkomsten. Wij zien daarom ook meer dan voldoende kansen voor een goede match. Al besef ik me terdege dat het beroerd is om je baan te verliezen waarvoor jij je vaak al langere tijd actief inzet."

 

De sociale partners in het wegvervoer en het Ministerie van Defensie zullen komende maanden de samenwerking verder uitwerken.

 

Acties

Ondertussen worden er door de militaire vakbonden AFMP en ACOM acties voorbereid. Woensdag was er een tweede bijeenkomst. Op de Johan Post Kazerne in Havelte zal het verdwijnen van het tankbataljon voor een een enorme ontslaggolf van driehonderd mensen zorgen (foto). Omdat militairen niet mogen staken bereiden de vakbonden stiptheidsacties voor. Ook willen de vakbonden in juni een grote landelijke demonstratie organiseren in Den Haag. Defensie wil in totaal een miljard bezuinigen en in het hele land 12.000 banen schrappen.

door Annemiek Jorritsma laatste update:26 mei 2012

4 reacties

 • # 1

  Omega Logistics / Gerard van de Weert

  Vandaag start de eerste ex-marinier bij ons als chauffeur!
 • # 2

  Riezebos

  Ben benieuwd...
  Tankchauffeur wordt vrachtwagenchauffeur?
 • # 3

  Wouter Jansen

  Fantastische actie. Niet klagen maar doen. zou dit ook voor de technische branche kunnen? Wie kent de sleutelfiguren bij defensie?
 • # 4

  jacob

  ik heb mijn papieren waneer kan ik beginnen als chauffeur?

reageer

Of registreer u om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.